Meidän tarina

Jalkineliike V. Valo ja kumppanit on perustettu 28. helmikuuta 1922. Yrityksen perustaja Vilho Valo piti ennen sitä omaa suutarinverstasta Savilankatu 15:ssa. Vilho Valon yrityksessä eli Rauman Jalkinetehtaassa työskenteli Fanni-vaimon ja lasten lisäksi parhaimmillaan tusinan verran suutareita.

Valon Jalkinetehtaan oma kenkienvalmistus loppui heti sodan jälkeen, mutta korjaustoiminta jatkui. Maata jälleenrakennettiin sodan jälkeen voimakkaasti, minkä vuoksi työmiehet tarvitsivat kunnollisia työjalkineita. Yrityksen myyntivaltiksi muodostui Väinö "Aatu" Valon suunnittelema kumiteräsaapas.

Vilho Valo halvaantui vuonna 1948. Muutamaa vuotta myöhemmin hän myi liikkeen Väinö-pojalleen ja tyttärelleen Lahja Husgafvelille. Samalla yrityksen nimi muuttui V. Valo & Kumppaniksi.

Kenkäliike V. Valon suutareita vuodelta 1925. Keskellä istumassa Vilho Valo.
Valon suutareita vuodelta 1925. Keskellä istumassa Vilho Valo.

Kauppakatu 10:ssä sijaitsevaa myymälää laajennettiin 1950-luvulla. Sisarukset Väinö ja Lahja jatkoivat liikkeenpitoa, ja myös Karin äiti Hilkka tuli mukaan kaupan arkeen. Ensimmäinen myyjä palkattiin vuonna 1960. Kari Valo aloitti itse firmassa virallisesti syyskuussa 1961.

Valon kenkäkauppaa laajennettiin lisää 1961, jolloin osa koneista siirrettiin rakennuksen yläkertaan. Karin veli Matti Valo palkattiin yritykseen 1964.

– 60-luvulla alkoi saada paremmin tavaraa myyntiin. Ostimme pääasiassa kotimaisten kenkätehtaiden tuotteita, mutta agenttien kautta saimme kenkiä myös ulkomailta, Kari selvittää.

Kaupan alkuperäinen kassakone on palvellut uskollisesti läpi vuosien. Varastossa on toinen samanlainen, joka ostettiin aikoinaan kaiken varalle.

Lahja Husgafvelin jäätyä eläkkeelle Kari ja Matti ostivat Lahjan yhtiöosuuden puoliksi 1975. Samana vuonna liikkeeseen palkattiin Karin Leila-vaimo, jolla oli merkittävä rooli yrityksen kehittämistyössä. Hän jäi 35 työvuoden jälkeen eläkkeelle 2010.

Kari Valo kertoo myyneensä päivisin liikkeessä kenkiä ja valmistaneensa iltaisin verstaalla kumiteräsaappaita. Yrityksen henkilömäärä oli suurimmillaan 1980-luvun alussa, jolloin liike työllisti kahdeksan kenkämyyjää ja yhden suutarin.

1982 Väinö Valo siirtyi eläkkeelle, ja kenkäkauppaa jatkoivat veljekset Kari ja Matti. Samalla yrityksen nimi lyhennettiin muotoon V. Valo ja kumpp.

Kari Valo on toiminut veljenpoikansa Ramin mentorina jo kymmeniä vuosia. Edelleenkin hän käy pari kertaa viikossa piipahtamassa liikkeessä. Rami esittelee hittiartikkelia, pellavaista Otz-kenkää. Kuva: Elina Helkeä

Matin poika Rami Valo aloitteli kenkäkauppiaan uraansa kesällä 1988. Nykyään hän on vetovastuussa koko yrityksestä. Hän omistaa siitä puolet ja Matti-isä toisen puolen.

1990-luvun lama iski voimakkaasti suomalaiseen kenkäteollisuuteen, ja isojakin tehtaita suljettiin eri puolilla maata.

Onneksi kaikki kotimaiset kenkävalmistajat eivät lyöneet hanskojaan tiskiin, sillä Valon asiakkaat haluavat Rami Valon mukaan edelleenkin ostaa kotimaisia kenkiä niiden hyvän laadun vuoksi.

– Suomalainen kenkä on laadukas ja hyvin tehty, sanoo Rami, joka käy pari kertaa vuodessa kenkämessuilla tekemässä sesonkien sisäänostot.

Neljännen polven kauppiaana Rami Valo käyttää tottuneesti sosiaalista mediaa. Facebook onkin osoittautunut hyväksi keinoksi yhteydenpidossa asiakkaiden kanssa.

– Pitää uudistua. Vanhemmat raumalaiset tuntevat meidät muutenkin, mutta nuorten tavoittamiseen tarvitaan sosiaalista mediaa, Rami tietää.

V.Valo ja kumpp. on kokenut 95-vuotisen historiansa aikana sodan, jälleenrakentamisajan, nousu- ja laskusuhdanteet, omistajavaihdokset ja liiketoiminnan muutokset.

Valon perheenjäsenten omistuksessa koko ajan ollut yritys on pärjännyt hyvällä palvelulla ja laadukkailla tuotteilla.

– Oma liikekiinteistö hyvällä paikalla on myös yksi menestystekijä, Rami Valo toteaa.

Jutun on kirjoittanut toimittaja Elina Helkelä ja se on julkaistu kaupunkilehti Raumalaisessa 4.3.2017